De opkoopbescherming in 2022, wat is dat?

De opkoopbescherming zorgt ervoor dat in gewilde gebieden huizen niet zomaar kunnen worden opgekocht voor de verhuur. Op die manier blijven meer koopwoningen beschikbaar voor mensen die er zelf in gaan wonen. De opkoopbescherming is per 1 januari 2022 in werking gegaan.

De druk op de woningmarkt wordt in het hele land flink gevoeld. Steeds meer mensen hebben moeite met het vinden van een betaalbare koopwoning. Om woningzoekenden, waaronder starters en middeninkomens, op de woningmarkt meer kans te geven op een betaalbare koopwoning, kan een gemeente ervoor kiezen een opkoopbescherming in te voeren. Dit kan in buurten waar schaarste is aan goedkope en middeldure koopwoningen of wanneer de leefbaarheid van een buurt onder druk staat door het opkopen van woningen voor de verhuur.

Gemeenten mogen vanaf 1 januari 2022 wijken of stadsdelen aanwijzen die onder een opkoopbescherming vallen. Als iemand onder de opkoopbescherming een woning koopt, mag deze de eerste vier of vijf jaar niet verhuurd worden. De nieuwe wet zal ervoor moeten zorgen dat beleggers op de markt geweerd worden.

Wel zijn er uitzonderingen, een huis mag bijvoorbeeld aan een familielid verhuurd worden. Als het pand onderdeel is van een winkel, kantoor of bedrijf, mag het ook een verhuurvergunning krijgen. Tot slot mag een huis ook tijdelijk verhuurd worden als de verhuurder bijvoorbeeld in het buitenland verblijft. Dan geldt als voorwaarde dat de eigenaar minimaal één jaar zelf in het huis heeft gewoond. Gemeenten mogen zelf uitzonderingsgevallen vaststellen die passen bij de problemen van de buurt. Het verhuren van een woonruimte zonder vergunning kan leiden tot een boete van €21.750.

Hieronder staat een overzicht van gemeenten die de opkoopbescherming gaan invoeren, onder welk WOZ-waarde de wet valt en waar:

Amsterdam
Wanneer: vanaf half februari 2022
WOZ-Waarde: tot €512.000
Waar: hele gemeente
Zes op de tien Amsterdamse huizen vallen onder de opkoopbescherming

Rotterdam
Wanneer: vanaf 1 januari 2022
WOZ-waarde: tot €355.000
Waar: Bergpolder, Blijdorp, Bloemhof, Carnisse, Groot IJsselmonde, Het Lage Land, Hillegersberg-Zuid, Hillesluis, Kralingen-Oost, Kralingen-West, Middelland, Nieuwe Westen, Oud-Mathenesse, Oud-Charlois, Rubroek en Tarwewijk

Den Haag
Wanneer: vanaf 1 maart 2022
WOZ-waarde: tot €355.000
Waar: hele gemeente
80% van de jaarlijkse ‘buy-to-let’ aankopen worden beschermd

Utrecht
Wanneer: vanaf half maart 2022
WOZ-waarde: tot €440.000
Geldt voor de hele gemeente

Eindhoven
Wanneer: mogelijk vanaf het voorjaar 2022
WOZ-waarde: tot €350.000
Waar: alle CBS-buurten
28% van de Eindhovense woningvoorraad (en 62% van alle koopwoningen) worden beschermd

Haarlem
Wanneer: Per 1 februari 2022
WOZ-waarde: tot €389.000
Waar: hele gemeente

Amstelveen
Wanneer: waarschijnlijk vanaf juni 2022
WOZ-waarde: tot €411.000
Waar: hele gemeente
Tot 26 januari inspraak bij de gemeente

Tilburg
Wanneer:  mogelijk voor de zomer 2022
NHG-grens: tot €325.000
Waar: hele gemeente

Den Helder
Wanneer: wordt 24 januari besproken in de gemeenteraad
WOZ-waarde: tot €250.000
Waar: het Centrum, de Visbuurt, de Van Galenbuurt en de Oostslootbuurt

Groningen
Wanneer: vanaf 1 maart
WOZ-waarde: tot €305.500
Waar: hele gemeente

Almere 
Wanneer: wordt in februari in de raad besproken
WOZ-waarde: tot €355.000
Waar: hele gemeente
Ongeveer 85% van de koopwoningen in Almere heeft een WOZ-waarde onder deze grens

Ook Dordrecht zal zeer waarschijnlijk per 1 maart 2022 de opkoopbescherming invoeren voor alle wijken met een WOZ waarde tot € 355.000,-

Wil je meer informatie over het aankopen van een beleggingspand, vul het contactformulier in op de website van Huurkracht