Hogere WOZ, meer belasting: zoveel steeg de WOZ bij jou

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen in Nederland staat op het hoogste niveau ooit. Maar de verschillen tussen gemeentes zijn groot. Bekijk hier hoe hoog de WOZ-waarde in jouw gemeente is geworden. De WOZ-waarde is een inschatting van de waarde van je huis. Op basis van die waarde bepaalt onder meer de gemeente hoeveel belasting je moet betalen. Vooral voor eigenaren van een koophuis is dat van belang. In Nederland steeg de WOZ dit jaar gemiddeld met 9 procent. Dat komt doordat de huizenprijzen het afgelopen jaar ook flink zijn gestegen en veel huizen dus inderdaad meer waard zijn geworden.

 

Ver boven gemiddelde

Sommige gemeenten zitten ver boven dat gemiddelde: zo ging de WOZ in Diemen met 17 procent omhoog en in Weesp zelfs met 22 procent. Beide gemeenten grenzen aan Amsterdam.

Op Vlieland steeg de WOZ het minst, daar worden de huizen dit jaar 1,1 procent duurder ingeschat dan vorig jaar. Van sommige gemeenten is de stijging niet bekend. Dat komt omdat de grenzen van die gemeenten recent zijn veranderd, waardoor het vergelijken lastig is, of omdat de gemeente te laat was met het aanleveren van de informatie.

 

Zoek jouw gemeente

Bekijk het artikel op rtlnieuws.nl en druk op een gemeente voor meer informatie