Huisjesmelkers gedwarsboomd in Dordrecht: wie een huis koopt moet er vanaf nu zélf in gaan wonen

Wie vanaf vandaag een huis koopt in Dordrecht, moet er in ieder geval ook vier jaar lang zélf in gaan wonen, voordat het pand mag worden verhuurd aan anderen. Dit is een maatregel tegen huisjesmelkers. ,,Op deze manier maken starters en doorstromers meer kans op een koopwoning.’’

Beleggers die woningen opkopen om ze daarna tegen woekerprijzen te verhuren, moet het zo moeilijk mogelijk worden gemaakt, besloot de Dordtse gemeenteraad eind vorig jaar. Want door die beleggers maken anderen, starters en doorstromers, minder kans op een eigen huis, in een toch al krappe woningmarkt.

Sinds dit jaar hebben alle gemeenten in Nederland mogelijkheid om een opkoopbescherming door te voeren. Verscheidene gemeenten maken gebruik van de regeling, Dordrecht kiest daar ook voor. Dit geldt wél alleen voor woningen met een WOZ-waarde tot 355.000 euro. In de praktijk betekent dit dat alle woningen met een verkoopprijs tot ruim 400.000 euro onder de regeling vallen.

,,Dordrecht kiest er net als veel andere gemeenten voor om de regeling in álle wijken in te voeren. In Dordrecht komen in alle wijken woningen met een WOZ-waarde tot 355.000 euro voor. Ook wil het college een waterbedeffect voorkomen: als je opkoopbescherming in enkele wijken invoert, zullen opkopers zich op de andere wijken richten.”

‘Niet meer achter het net vissen’

De nieuwe regeling betekent dus dat een woning de eerste vier jaar na aankoop niet verhuurd mag worden. Er zijn wel wat uitzonderingen: verhuur aan directe familie is wel toegestaan. Ook is tijdelijke verhuur mogelijk: ,,Maar alleen als de eigenaar er al 12 maanden woont en er daarna weer zelf gaat wonen.” De derde uitzondering betreft woningen die bij een winkel of bedrijfspand horen.

Wethouder Marco Stam noemt de opkoopbescherming een belangrijke stap om woningzoekenden meer kans te geven. ,,We zagen de laatste tijd dat kopers achter het net visten omdat beleggers de huizen opkochten. Met de zelfbewoningsplicht kunnen we dat voorkomen.”

Bron: AD.nl