Kwartaalcijfers Q1 2020 transactiedata huurwoningen vrije sector

VGM NL en NVM publiceren vanaf mei 2020 elk kwartaal de actuele kwartaalcijfers over de transactiedata huurwoningen vrije sector.

De huurcijfers zijn beschikbaar op de www.nvm.nl en op https://vgm.nl/MenuID/91250/kennis/Content/Transactiedata.html


Uit de kwartaalcijfers transactiedata huurwoningen vrije sector VGM NL en NVM blijkt dat in het eerste kwartaal van 2020 de huurprijzen in de vrije sector met 2,4% zijn gestegen.

De gemiddelde prijs is € 1.076,- voor woonhuizen (+0,6 t.o.v. vorig jaar) en € 1.114,- voor appartementen (+3,5%). De gemiddelde vierkante meter prijs kwam in het eerste kwartaal voor woonhuizen uit op €9,50 (+2,6%) en voor appartementen op €13,61 (+5,1%).

De belangrijkste landelijke ontwikkelingen in de vrije sector huurwoningenmarkt van het eerste kwartaal van 2020 zijn:

  • de huren stijgen minder hard dan in de afgelopen perioden, gemiddeld met 2,4%.
  • de gemiddelde huurprijs per vierkante meter lag in het eerste kwartaal van dit jaar op €12,04.
  • de stijging van de gemiddelde huurprijs is het grootst voor appartementen.
  • regionale verschillen zijn groot. Naast marktwerking spelen bij deze verschillen ook andere factoren zoals aantallen transacties, locatie en toevoeging van nieuwbouw een rol.
  • de vierkante meter huurprijsontwikkeling van gestoffeerde woningen stagneert. De huurprijs ligt nu op € 16,54 per meter. In het gemeubileerde segment stijgt de prijs t.o.v. vorig jaar met 3,3% tot
    € 20,97 per meter, en ook hier lijken de grote prijsstijgingen van de periode 2014-2018 voorbij.

VGM NL – NVM huurmarktcijfers met betrekking tot de mutaties in de vrije sector huurwoningenmarkt 1e kwartaal 2020

Huurq1 1

Regionale verschillen

De huurprijzen zijn in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Overijssel het sterkst gestegen met 8 tot 9% in een jaar tijd. In Drenthe, Flevoland en Gelderland zijn de prijsontwikkelingen negatief. De gemiddelde huurprijs per m2 in Noord-Holland ligt op € 17,06 en in Drenthe op € 8,72. De duurste provincies blijven Noord-Holland (sterk beïnvloed door gemeente Amsterdam) en Zuid-Holland, waar de prijzen dus ook het sterkst zijn toegenomen. De druk op de huurmarkt blijft hier onverminderd groot.

Huurq1 2

Als we inzoomen op enkele grote steden dan vallen de gemeenten Eindhoven en Rotterdam op: de vierkante meter prijsontwikkeling ligt op 22,1% en respectievelijk 12,9% (t.o.v. vorig jaar). Arnhem (-9,6%) en Almere (-16,0%) laten juist een daling zien.

Huurq1 3
Huurq1 4
Huurq1 5

Over VGM NL en NVM

Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL), de brancheorganisatie van vastgoed- en VvE managers, en de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM staan gezamenlijk voor circa 40.000 huurtransacties in de vrije sector op jaarbasis.

Daarmee is een marktaandeel van ongeveer 50% gemoeid. Sinds 2014 registreren VGM NL en de NVM samen de transactiedata van huurwoningen. Vier maal per jaar brengen VGM NL en NVM huurmarktcijfers met betrekking tot de mutaties in de vrije sector huurwoningenmarkt uit.

NVM en VGM NL streven naar een minder sterk gereguleerde woningmarkt, waarbij de keuzevrijheid van de consument leidend is bij de invulling van zijn of haar woonwens.

 

Bron: NVM
Auteur: Gratia van Hooijdonk