‘Meergezinswoningen tweede grootste beleggingssegment in Europa’

Volgens Savills zijn Europese meergezinswoningen (appartementen) nu stevig verankerd als het op één na grootste vastgoedsegment van Europa. In H1 2021 bedroeg het beleggingsvolume €24,1 miljard in de 12 landen die de internationale vastgoedadviseur monitort. Hiermee bedroeg het 23% van totale beleggingsactiviteit, waar dit aandeel in de afgelopen 5 jaar op ongeveer 16% lag. Alleen kantoorbeleggingen hadden met €29,3 miljard een groter aandeel in totale beleggingsactiviteit (28%).

De afgelopen kwartalen hebben beleggers vertrouwen getoond in de stabiele kenmerken van meergezinswoningen, hun allocaties in de woningsectoren verhoogd en nieuwe fondsen gelanceerd. Meergezinnen waren goed voor ongeveer een derde of meer van de beleggingsactiviteit in Zweden (31%), Spanje (32%), Duitsland (32%), Denemarken (34%) en Finland (42%). In deze landen wordt er puur gekeken naar het aandeel meergezinswoningen, omdat er nauwelijks aanbod is van eengezinswoningen en grondgebonden woningen, dit in tegenstelling tot Nederland waar het aandeel woningbeleggingen uitkomt op 22% van het totale investeringsvolume.

Marcus Roberts, Head of Europa, Operational Capital Markets van Savills, licht toe: “De hevige concurrentie heeft de rendementen snel doen dalen. In 2020 bereikten de prime yields een historisch laag niveau met een Europees gemiddelde van 3,2%.

Aanhoudende stabiliteit
“Ondanks deze verdere daling blijft er een aantrekkelijk verschil bestaan van 290 basispunten tussen het aanvangsrendement op meergezinswoningen en dat van de langetermijnobligatierente. Opvallend is dat het verschil (gemiddeld) op lange termijn in de periode van 2012 tot 2021 lager lag op 237 basispunten. Gezien de aanhoudende stabiliteit van dit segment verwachten we dat de interesse vanuit beleggers verder toeneemt, doordat nieuwe kopergroepen de markt zullen betreden en reeds gevestigde beleggers naar andere landen gaan kijken naarmate de concurrentie toeneemt.”

Bas Wilberts, Head of Residential & Hotel Investment bij Savills in Nederland, voegt toe: “De combinatie van de stijgende vraag naar huurwoningen en structurele krapte van woningen drijft de huurprijzen in Europa op. Sinds 2015 zijn de gemiddelde huurprijzen voor appartementen met gemiddeld 4,6% per jaar gestegen in de 27 steden die wij analyseren. Aangezien het tempo van het nieuwe woningaanbod in de meeste grote Europese steden niet aan de vraag voldoet, zullen de huren naar verwachting blijven stijgen.”

Bron: Vastgoed Journaal