Nieuwbouwwoning kopen om te verhuren in steeds meer gemeenten verboden

Steeds meer gemeenten staan niet toe dat beleggers nieuwbouwwoningen kopen om te verhuren. In het afgelopen jaar hebben bijna twintig gemeenten kopers verplicht tot het zelf bewonen van het huis, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) maandag.

De gemeenten, waaronder Amsterdam en Utrecht, willen op deze manier woningen betaalbaar houden voor consumenten met minder geld.

Nu kopen beleggers weleens een nieuwbouwwoning om deze te verhuren. Dit drijft de koopprijs van dergelijke woningen op, waardoor woningbezit voor minder kapitaalkrachtige particulieren steeds lastiger wordt. Dat komt ook doordat er al krapte op de woningmarkt is. Met de invoering van een zelfwoonplicht willen de lokale overheden daar wat aan doen.

Mogelijk voeren de komende tijd meer gemeenten een dergelijke maatregel in. Volgens het FD overwegen de gemeenten Wijchen en Barneveld beleggers buiten te sluiten bij nieuwbouwprojecten.

De invulling van de zelfwoonplicht verschilt per gemeente. Op de ene plek gaat het alleen om woningen beneden een bepaalde prijs, op andere plaatsen geldt de verplichting voor alle nieuwbouwwoningen.

Vastgoed Belang, de belangenorganisatie voor particuliere beleggers, ziet weinig heil in de beperkende maatregelen. De club noemt de maatregelen symboolpolitiek en verwacht dat die weinig bijdragen aan het toegankelijker maken van de woningmarkt.

Het kabinet overweegt desondanks de zelfwoonplicht landelijk in te voeren. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken werkt momenteel aan wetgeving om de maatregel ook in te voeren voor bestaande woningen, wat volgens het FD vooral door grote steden wordt toegejuicht.

Bron: nu.nl