Veel starters ontevreden over hun huis door coronacrisis

Starters op de woningmarkt zijn aanzienlijk minder tevreden geworden over hun huis de afgelopen maanden. Dat komt onder andere doordat er veel meer thuisgewerkt moet worden. Dat blijkt uit onderzoek van ING.

26 procent van de starters, dat zijn huurders die binnen twee jaar willen gaan kopen, zegt actiever te zoeken naar een nieuw huis sinds de lockdownmaanden. Zo is er behoefte aan een (grotere) tuin en meer kamers.

En dat is best logisch, want slechts 32 procent van de starters heeft een eigen werkkamer. Daardoor zijn ze relatief vaak genoodzaakt om in de slaapkamer te werken.

 

Woon-werkafstand minder belangrijk

Ook kijken ze meer naar andere locaties om te gaan wonen, omdat de woon-werkafstand minder belangrijk is geworden door het thuiswerken.

“Als je verwacht dat je niet meer dan twee tot drie dagen naar je werk hoeft te reizen, wordt de reistijd ook minder relevant”, vertelt Wim Flikweer, manager Wonen ING.

“Een belangrijk effect kan zijn dat er daardoor meer spreiding komt waardoor overbelaste woningmarkten, zoals bijvoorbeeld de Randstad, wat ontlast worden.”

 

Contrast

Mensen die al een huis bezitten zijn veel positiever over hun woonsituatie. Zo zegt maar 4 procent van de huizenbezitters dat ze minder tevreden zijn geworden over hun woning. Daarnaast is bijna één op de drie zelfs minder actief op zoek gegaan naar een andere woning.

In tegenstelling tot starters hebben woningbezitters vaak wel de beschikking over een aparte kamer waar ze kunnen werken.

 

Stijgende huizenprijzen

En als er dan toch verhuisd moet worden, zien de woningeigenaren ook maar weinig beren op de weg. Volgens ING zijn de woningbezitters nog nooit zo optimistisch geweest over het gemak en de snelheid waarmee ze hun huis kunnen verkopen.

Een groot gedeelte van de huizenbezitters denkt dat zij hun huis binnen drie maanden van de hand kunnen doen. Daarnaast verwachten de meesten dat de huizenprijzen verder zullen stijgen en dat er meer huizen worden verkocht over de komende twaalf maanden, zo meldt ING.

 

Rabobank

Opmerkelijk is dat de Rabobank gisteren nog waarschuwde voor dalende huizenprijzen, mede door een zwakkere vraag naar woningen onder starters. Zij hebben namelijk vaak een minder sterke arbeidsmarktpositie en worden daarom harder geraakt door de crisis. ING verwacht juist dat de komende twaalf maanden de huizenprijzen zullen stijgen.

Bron: rtlnieuws.nl